Tentoonstellingen in de Kathedraal !

De Passie van Edith Cavell

Van donderdag 29 augustus tot donderdag 26 september 2019.

Tentoonstelling. De weg naar het Kruis.

Schilderijen van Brian Whelan.

In 2015, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de terechtstelling van Edith Cavell in Schaarbeek is het veelluik dat Brian Whelan voor de kathedraal van Norwich schilderde naar de Brusselse kathedraal gekomen. Dit kunstwerk evoceert het leven van deze bijzondere vrouw.

Dit jaar, ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de overbrenging van Edith Cavell’s overblijfselen naar Norwich, stelt de kathedraal de schilderijen opnieuw tentoon.

Opening op donderdag 29 augustus om 15 uur. Toegang gratis. Iedereen welkom.

 

Michel van Coxie

Tot 30 september.

In het kader van het initiatief « Vlaamse meesters in situ » van Openbaar Kunstbezit Vlaanderen stelt de Kathedraal het drieluik voor van de Kruisiging door Michiel Coxcie.

De invloedrijke zestiende-eeuwse Mechelaar Coxcie leerde de stiel in Italië, werd vergeleken met de grote Rafaël en werd hofschilder van koning Filips II. Een van zijn drie werken in de Brusselse kathedraal, waar hij ook instond voor de afwerking van glasramen, is deze Italiaans aandoende Kruisiging, een altaarstuk en een drieluik met op de zijpanelen voorstellingen van de kruisdraging en de kruisafneming.

Alle details op https://vlaamsemeestersinsitu.be/nl/site/kathedraal-van-sint-michiel-en-sint-goedele