Tentoonstellingen in de Kathedraal !

Barokke concerto’s

Vrijdag 1 februari 2019 20:00

Pieter Van Dijck, Frank Van Wijk, Momoyo Kokubu, Xavier Deprez, orgel  

Brussels Strings Ensemble o.l.v. Paulina Sokolowska

Werken van Johann Sebastian Bach, George Vivaldi, George Frideric Haendel

 

Het concert vindt plaats in het kathedraalkoor, met het orgel gebouwd in 1977 door de Brusselse orgelbouwer Patrick Collon.Dit instrument met twee manualen en pedaal, 25 registers, is geïnspireerd door historische instrumenten van Gottfried Silbermann, die tegenwoordig in het Duitse Saksen nog bestaan.De locatie van het orgel, aan de zijkant van het hoofdaltaar, is ideaal voor het spelen met een orkest, dank zij de nabijheid van de spelers.Het programma geeft een ruime plaats aan concertos met solisten, of met strijkersensemble zoals het concerto van Vivaldi. Het concerto voor orgel is gebaseerd op sinfonia’s uit cantata’s van Bach.Vier organisten zullen worden verenigd, of twee paren van vier handen: de Nederlandse organist Pieter Van Dyck en Frans Van Wijk zullen één van de Brandenburgse Concerten van Bach in duet spelen, en de se  Momoyo Kokubu en Xavier Deprez, het concerto van Haendel « De koekoek en de nachtegaal ».De Poolse violiste Paulina Sokolowska zal het nieuwe Brussels Strings Ensemble leiden

Voorverkoop vóór 31 januari: 10 € mits een mail aan info@brusselscityoforgans.org

 

Bij de ingang: 15 €

Gratis voor jongeren onder de 18 jaar, korting voor studenten.

In samenwerking met This is not a pipe … Organ Festival (BrusselSe Orgels vzw)

Messe des Artistes (in het Frans)

Zondag 3 februari 2019 12:30

Messe des Artistes (in het Frans) 

met het Koor Swara o.l.v. Ivan Yohann, Xavier Deprez, orgel. Creatie van de Missa Solemnisvan Xavier Deprez

Voorzitter: Pater Xavier Dijon SJ. Aanwezigheid van vele artiesten en acteurs.

 

De Artiestenmis bestaat al meer dan 40 jaar in de kathedraal van Brussel. Deze lange traditie, uniek in België en Europa, heeft tot nu toe drie aalmoezeniers van de kunstenaars gekend. Eerst was het E.H. Jacques Michiels, die de de Feestmissen heeft opgericht ; zijn opvolgers waren Pater Henri Lambert SJ, en, tot 2017,  Broeder Alain Arnould pp  die de traditie voortzette naar geest en vorm De Artiestenmis  die plaatsvindt op 3 februari 2019 om 12h30 is de gelegenheid om, zich, in deze continuiteit, te verzamelen rond het Woord van God en het levend Brood in de aanwezigheid van muzikanten en acteurs.Xavier Deprez componeerde voor de gelegenheid.een « Missa Solemnis » Het werk is geschreven voor een vierstemmig koor, kerkgemeenschap en orgel.Een mis schrijven is niet nieuw. Het klassieke repertoire kent een indrukwekkend aantal meesterwerken van het genre, en aalmoezeniers van de kathedraal hebben het ten harte genomen om hedendaagse componisten voor een Artiestenmis uit te nodigen zoals Benoît Mernier in 2000.Weinig componisten houden echter rekening met de mogelijkheid om aan de kerkgemeenschap een plaats te geven  in de mis. Sedert Vaticaan II zijn er weliswaar missen in de volkstaal, maar zij hebben niet dezelfde ambitie als deze van  zogenaamde klassieke componisten.Dit is de poging die Xavier Deprez onderneemt net als Jean Langlais, organist van de Sainte-Clotilde Basiliek in Parijs in zijn Mis Salve Regina: een klassieke mis met een voor de samenzang.Het koor Swara o.l.v. Ivan Yohann zal de « Messe Solennelle » creëren, met de componist aan het orgel.

Zondag 3 februari 2019 12:30

Orgelconcert « Schitterend Barok » door Veronika Lobareva

Zondag 3 februari 2019 15:30

Orgelconcert « Schitterend Barok » door Veronika Lobareva

Nicolaus Bruhns, Johann Pachelbel, Johann Sebastian Bach. In samenwerking met « This is not a pipe … Organ Festival »

 

Aansluitend op de Artiestenmis is er om 15.30 uur een solo-orgelconcert door een jonge Russische virtuoos. Veronika Lobareva werd geboren in Kazan, Rusland in 1985. Pianist en organist, heeft zij talrijke internationale wedstrijden gewonnen: 1e prijs van de International Piano Competition (Kazan) 3e prijs van Gatchina- St. Petersburg internationale orgelwedstrijd (2008) en het Internationaal Orgelconcours Braudo, het Internationaal Orgelconcours Kucharsky (Polen) en de internationale wedstrijd van Concert Organisten (Kazan), ook is zij  winnares van de All-Rusland Orgelconcours en behaalde zij de 1e prijs op het Internationale Orgelconcours Kikta (Rusland, Kislovodsk).Veronika Loberava nam deel aan masterclasses bij grote meesters als Zander L. Lomann S. Pluaut I. Trummer, A. en S. Cherepanov.Zij doceert orgel aan het Kazan Conservatorium en heeft een recital- carrière in Europa.

Gratis: vrijwillige deelname aan  vergoedingen