Bach’s Filiation

Zomerconcerten – Elke dinsdag van juli en augustus 2019 om 20u00 

Hier is reeds het achtste jaar van het festival Ars in Cathedrali ! Het orgel-, koor- en instrumentaalfestival in de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal is een levendig programma van 8 concerten rond JS Bach : wat zijn de invloeden die de grote componist van Eisenach heeft gekend ? Welke componisten van zijn generatie en daarna heeft hij beïnvloed? Met een wonderbaarlijk instrument zoals het monumentale orgel Grenzing en het prachtig koororgel van Patrick Collon, kan het publiek zich geen zorgen maken over de dynamiek van internationaal vermaarde ensembles en muzikanten.

 

De Blog van Bach's Filiation

Dank u voor uw deelname aan ons Bach’s Filiation Festival

Beste orgelvrienden en deelnemers aan de Kathedraalconcerten,

Het festival dat ons boeide elke dinsdag avond van onze zomermaanden werd nu afgesloten op 27 augustus met de fantastische uitvoering van « J. S Bach Concertos for organ and strings» door onze huis organist Bart Jacobs en het Barok Orkest Les Muffatti.

Wij verontschuldigen ons voor degenen aan wie wij geen stoel  binnen het koor konden aanbieden voor dit afsluitend concert. Wij werden overrompeld door het succes.

Wij nodigen u reeds van harte uit op ons 2020 zomer festival onder het teken van de 20e verjaardag van het Grenzing Orgel.

 

 

 

U kunt ARS IN CATHEDRALI financieel steunen door uw bijdrage te storten op de rekening van de ‘Vrienden van de Kathedraal’ BE10 0000 0000 0404 (Koning Boudewijnstichting) met als structurele vermelding ***182/0240/00181***.

Giften vanaf 40€ genieten van een belastingsvermindering. Bij voorbaat hartelijk dank !

Ons 2019 Bach’s Filiation Programma

In afwachting van  2020, vind je hier een beschrijving van ons 2019 Festival . Photos over onze concerten kan je hier  bewonderen.

09 I 07 I 2019 › 20.00« Back to BACH »

Vlaams Radio Koor,  Peter Pieters, orgel

Werken van : Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Johannes Brahms, Peter Cornelius

Een programma met orgelwerken en het motet “Jesu, meine Freude” van Bach aangevuld met orgel- en koorwerken van componisten uit de Duitse orgelromantiek die hebben bijgedragen aan de herontdekking van de Cantor van Leipzig.

16 I 07 I 2019 › 20.00 « Bach and Before : the masters of Bach »

Aurore Baal (F) lauréate ECHO 2018

Werken van : Tarquinio Merulo, Samuel Scheidt, Heinrich Scheidemann, Matthias Weckmann, Johann Sebastian Bach

Bach omringd door zijn Italiaanse en Noord-Duitse voorgangers, die de kunst van het contrapunt en de variaties op het Lutherse koraal meester waren.

 

23 I 07 I 2019 › 20.00 « Bach and After : pupils and influences »

Johannes Trümpler (D), Dom organist Kathedrale Dresden

Werken van :Johann Sebastian Bach, Ludwig Krebs, Naji Hakim, Erland Hildén

Bach noemde Krebs « der einzige Krebs in meinem Bach » en was daarmee zijn beroemdste student. Orgelmuziek van Bach en Krebs in schril contrast met een orgelwerk van de Franse orgelvirtuoos en componist Naji Hakim gebaseerd op 31 thema’s van Bach en een miscompositie over B.A.C.H. van de Deense componist Erland Hilden.

 

30 I 07 I 2019 › 20.00 « Improvisation in Bach perspectives »

Hayo Boerema (NL)

Improvisatie

De Nederlandse componist en organist Hayo Boerema, organist-titulair van de Grote of St. Laurenskerk te Rotterdam, improviseert in diverse stijlen met muzikale vormen die in Bachs tijd gangbaar waren.

06 I 08 I 2019 › 20.00 « Bach himself : a whole Bach program »

Composer : Johann Sebastian Bach

Xavier Deprez, organist van de Brusselse kathedraal

Een programma met koraalbewerkingen, een triosonate, toccata, preludes en fuga’s van Johann Sebastian Bach volgens het verloop van een mis.

 

13 I 08 I 2019 › 20.00 « A musical name of four notes : B.A.C.H. »

Thomas Ospital (F) titularis  Saint-Eustache Kerk in Parijs

Werken van : Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Franz Liszt, Thomas Ospital (improvisation)

De organist Thomas Ospital brengt een programma met meesterwerken voor orgel gebaseerd op het thema B-A-C-H, Bachs muzikale handtekening, dat overeenstemt met de noten: sib, la, do en si. Op het einde zal hij op dit legendarische thema improviseren.

 

20 I 08 I 2019 › 20.00 « Bach expressionist : the extreme of the affects »

Jozef Still (D)

Werken van :Johann Sebastian Bach, Max Reger

Van alle 19de eeuwse Duitse organisten werd Max Reger het meest beïnvloed door de muziek van Bach. De organist Jozef Still plaatst muziek van Bach naast de indrukwekkende orgelmuziek van Reger, met zijn grote contrapuntische architecturen van een intieme pianissimo tot het grootste fortissimo,

27 I 08 I 2019 › 20.00 « J. S Bach Concertos for organ and strings»

Bart Jacobs, orgel – Les Muffatti,  barok orkest

Werken van : Johann Sebastian Bach

Bart Jacobs en Les Muffatti brengen een origineel programma met reconstructies dor Bart Jacobs van concerto’s voor orgel en strijkers van Bach, gebaseerd op Sinfonias uit zijn cantates. De CD-opname van dit programma ontving een « Diapason d’Or » en de lovende recensies uit heel de wereld.

.