Op 6 augustus werden wij verwend door de uitzonderlijke prestatie “Bach Himself” van onze huis organist Xavier Deprez , met enthousiasme ontvangen door een zeer talrijk publiek. Een concert in lijn met het thema van ons festival en een blijvende herinnering in de annalen van Ars in Cathedrali.

Het is de jeugdige Thomas Ospital die de Kathedraal in vervoering bracht met het concert van 13 augustus. De 29 jarige titularis van de orgels van de Saint Eustache kerk in Parijs demonstreerde een verbluffende beheersing van het intimiderend Grenzing orgel en illustreerde de kunst van de franse school.Het concert kende een forse en majestueuse start met de indrukwekkende uitvoering van de prelude en fuga BWV 552, gevolgd in contrast met de sierlijkheid van de 5de sonate die genoot van een vederlichte interpretatie. Overgaand naar de filiatie van Bach, genoten wij van een intense en prachtige prelude en fuga van Mendelssohn, gevolgd door de zeer originele fuga  n° 3 van Schumann volgens de notities van B.A.C.H.. Tomas Ospital kon dan zich verder totaal uitleven met de  prelude en fuga volgens  B.A.C.H  van  Franz Liszt. Alle tonaliteiten en harmonien van het groot orgel werden aangewend, van de vurige tot de zachtste op een indrukwekkende manier. Tenslotte kreeg de jonge organist het publiek helemaal in vervoering met een uitzonderlijke B.A.C.H improvisatie: zijn vingers fladderend over het klavier ontwikkelden een festival van kristalheldere noten leidend crescendo naar een finale vol passie. Dit prachtig concert veroorzaakte een ononderbroken applaus, smekend om een bis waarop onze jonge virtuoos inging met grote sierlijkheid.

Met veel interesse wachten wij op het concert van 20 augustus met de duitse organist Jozef Still ( organist van de kathedraal van Trier) die het accent zal leggen op de werken van Max Reger – de Bach van de 20ste eeuw -zijn grote specialiteit.

Tenslotte gaat het festival Ars in Cathedrali naar zijn  apotheose met de uitvoering door Bart Jacobs en De Muffatti op 27 augustus met de concertos van Bach voor orgel en strings, waarvan de CD opname werd bekroond door een”diapason d’or”. Dit afsluitend  concert wordt uitgevoerd met het’orgel Collon in het koor van de kathedraal.